Trainbow Belgium wil het management van de Spoorwegen (HR Rail, NMBS, Infrabel) er toe bewegen om een actieve diversiteitspolitiek te voeren. Wij willen graag de openheid  naar LGBT+’ers onder de cheminots stimuleren. Een sleutel hiervoor is interne communicatie: medewerkers bewust maken van de regenboogkleuren die de LGBT+ gemeenschap vertegenwoordigt.

We willen erop wijzen dat niemand gekozen heeft voor zijn/haar/x-genderidentiteit. Ook willen we aantonen dat een homo-treinbestuurder net zo verantwoordelijk en nauwgezet met zijn beroep omgaat als een hetero-treinbestuurder. We willen graag uitleggen dat iedereen gelijke carrièrekansen nastreeft en verdient, ook al ziet hij er misschien wat ‘verwijfd’ of zij wat ‘mans’ uit.

Ondersteuning

Maar hier blijft het niet bij: holebi's die hinder ondervinden op de werkvloer omwille van hun geaardheid moeten weten bij wie ze hiervoor terecht kunnen. Voor transgenders moeten er duidelijke procedures komen die hun transformatie begeleidt. Gaande van een naams- en emailverandering tot afspraken rond het gebruik van toiletten. Ook moet er duidelijk gecommuniceerd worden naar directe medewerkers, als Jan bv. terugkeert als Jeanne.

Lesbische medewerkers die graag aan hun collega’s kwijt willen hoe ze hun weekend doorbrachten, moeten dit vrij en vrank kunnen doen zonder scheef bekeken te worden.

Gedragen door het management

Trainbow Belgium wil het HR-beleid beïnvloeden, maar ook sponsors vinden binnen het topmanagement zodat het beleid niet alleen gevoerd maar ook gedragen wordt door het hele bedrijf.

In een verdere toekomst hopen we dat we hand in hand met het management van de 3 bedrijven kunnen streven naar een professionele omgeving die LGBT+’ers omarmt. Een omgeving die hen de werkplek biedt waar ze volledig tot ontplooiing kunnen komen, zodat ze voluit een bijdrage kunnen leveren aan het succes van de Belgische Spoorwegen.

IN BEELD

Trainbow vlaggenactie

Dankzij Trainbow wappert deze vlag binnenkort aan enkele Belgische stations.