Brussel-Centraal regenboogvlaggen Bruxelles-Central drapeaux arc-en-ciel

Trainbow zet stations in regenboogkleuren

BRUSSEL – Trainbow Belgium heeft, in samenspraak met de NMBS, regenboogvlaggen opgehangen aan enkele Belgische stations tijdens de week van de Belgian Pride. Ze wil daarmee haar steun betuigen aan de diversiteit in onze samenleving en aan holebi’s in het bijzonder.

Trainbow Belgium is de vereniging voor holebi’s en transgenders (LGBT’s) bij de Belgische Spoorwegen (NMBS, Infrabel, HR-Rail). Ze bestaat pas een jaar, maar heeft nu al deze belangrijke mijlpaal bereikt.

“We hebben met enkele enthousiaste collega’s Trainbow Belgium opgericht om de LGBT’s van de spoorwegbedrijven te verenigen en om actief mee te werken aan een diversiteitsbeleid” , vertelt voorzitter Ramses Noffels.

De eerste resultaten daarvan zijn nu zichtbaar bij het grote publiek. “We trokken onze stoute schoenen aan en stelden de vraag om onze regenboogvlaggen te mogen ophangen tijdens de week van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT, 17 mei) en The Belgian Pride. Tot onze vreugde was de NMBS enthousiast over ons voorstel”. Verschillende gemeenten hangen op 17 mei al de regenboogvlag uit, de NMBS volgt nu. “We kregen hierbij de steun van çavaria (belangenverdediger voor LGBT’s in Vlaanderen en Brussel, nvdr.) en Holebihuis Vlaams-Brabant”.

Belangrijk statement

“Het is een belangrijk statement naar de duizenden bezoekers van de Belgian Pride die met de trein komen. Bovendien eindigt de prideparade, waar Trainbow Belgium ook aan zal deelnemen, voor het station van Brussel-Centraal (foto). We hopen dat iedereen zich zo echt welkom mag voelen”.

Trainbow wil ook een hart onder de riem steken van de vele holebi’s en transgenders die werken bij de spoorwegen. “Als jouw werkgever haar steun betuigt aan LGBT’s sta je zelf sterker in je schoenen tegen discriminatie door collega’s of managers”.

Om dit statement nog meer kracht bij te zetten past de NMBS de gevelverlichting van het station Brussel-Centraal (foto) aan naar regenboogkleuren.

Uitbreiding in de toekomst

Dit jaar zijn al enkele stations uitgerust: Brussel-Centraal, Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Luik-Guillemins, Bergen, Ottignies, Aat, Charleroi-Zuid, Nivelles en Doornik.

Trainbow Belgium hoopt op een vervolg. Noffels: “We kregen de toestemming om alle stations waar het praktisch mogelijk is te voorzien van regenboogvlaggen, maar door ons beperkt budget en mankracht zijn we begonnen met deze 10 stations. Volgend jaar hopen we nog meer stations uit te rusten.”

Geplaatst in Beleid.